Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 
2013

Назад

ІНФОРМАЦІЯ
про виконання у 2013 році заходів регіональної цільової Програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки, затвердженої рішенням третьої сесії шостого скликання Чернігівської обласної ради 25 березня 2011 року


№ з/п

Завдання

Відомості про виконання

1

2

3

1

Забезпечення, виявлення дітей, які опинилися за межами сім’ї, жебракують, вчиняють правопорушення; проведення спільних рейдів та операцій, нарад, засідань за «круглим столом».

Станом на 01.01.2014 року на обліках служб у справах дітей області перебуває 1092 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах, з яких: 1052– це діти із сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, 34 дітей, стосовно яких скоєно насилля в сім’ї, 6 дітей – систематично самовільно залишають місце постійного проживання.
Постійно ініціюються питання стосовно притягнення до відповідальності осіб, які неналежним чином виконують батьківські обов'язки.Протягом 2013 року працівниками міліції складено 776 протоколів про притягнення батьків до адміністративної відповідальності, з яких 420 за клопотаннями служб у справах дітей.
Впродовж 2013 року за участю територіальних служб у справах дітей області зібрано та скеровано на розгляд суду 125 позовних заяв про позбавлення батьківських прав та відібрання дітей, за результатами розгляду яких судові рішення вступили у законну силу стосовно 154 дорослих осіб по відношенню до 179 дітей.
З метою реалізації завдань покладених на органи і служби у справах дітей, профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності, службами у справах дітей області організовуються та проводяться спільні профілактичні рейди, в яких беруть участь співробітники органів внутрішніх справ, працівники освіти, охорони здоров'я, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, посадові особи органів місцевого самоврядування.
Впродовж 2013 року службами у справах дітей у взаємодії з підрозділами кримінальної міліції проведено 867 рейдів «Діти вулиці», «Вокзал» , в результаті яких виявлено 306 дітей (проти 350 за відповідний період 2012 року).
У ході проведення заходів було вилучено 124 дитини, з них з вулиці – 14; з сім’ї – 94; 14 - з комп’ютерних клубів та розважальних закладів.
За підсумками проведення рейдів до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей  влаштовано 69 дітей, повернуто до навчальних закладів – 3; повернуто в біологічну сім'ю - 32, влаштовано до закладів охорони здоров'я – 20 дітей.
З метою координації діяльності державних структур та громадських організацій у сфері соціально-правового захисту та профілактики правопорушень серед дітей, при облдержадміністрації створена координаційна рада у справах дітей, до складу дорадчого органу входять представники відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України, департаментів сім’ї, молоді та спорту, соціального захисту населення облдержадміністрації,  управлінь охорони здоров’я, освіти та науки облдержадміністрації, громадських організацій, які діють в інтересах дітей в області (обласна організація Спілки жінок України, міське громадське об’єднання інвалідів «Шанс», обласне відділення Дитячого фонду України).
Впродовж 2013 року відбулося чотири засідання координаційної ради на яких розглядались питання попередження соціального сирітства, підліткової злочинності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики шкідливих звичок у дітей, стану дотримання законодавства про працю неповнолітніх та інші важливі питання у сфері захисту прав дитини, стан забезпечення першим робочим місцем випускників ПТНЗ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
За підсумками проведення засідань ради структурним підрозділам облдержадміністрації, органам місцевої виконавчої влади та самоврядування давались конкретні протокольні доручення, щодо покращення роботи з вищезазначених питань.
Відповідні координаційні ради створені та діють в усіх районах та містах області. Всього, з протягом 2013 року, в області відбулося 117 засідань рад, на яких розглянуто 296 питань.

2

Проведення навчальних семінарів для працівників територіальних служб у справах дітей області, закладів соціального захисту дітей з питань профілактики дитячої безпритульності та бездоглядності, надання статусів дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування та влаштування їх до сімейних форм виховання.

На базі інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського м.Чернігів, провулок Коцюбинського, 4) забезпечено проведення семінарів-нарад для начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, Ніжинської, Прилуцької міських рад, Деснянської, Новозаводської районних у м. Чернігові рад:
- 24–25 квітня 2013 року з питання: «Захист прав дітей, надання статусів дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, реалізація прав, свобод та законних інтересів дітей»;
- 26-27 листопада 2013 року з питання: «Реалізація Указу Президента України від 22.10.2012 року № 609/2012 «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року».

3

Проведення конкурсу «Кращий вихователь року» серед педагогічних працівників Ніжинського, Чернігівського обласних притулків для дітей, обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

29.04.2013 у приміщенні Чернігівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей відбувся конкурс серед педагогічних працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей «Кращий вихователь року». Конкурс проводився за трьома номінаціями: «Організація виховної роботи», «Реабілітація творчістю» та «Психологічна допомога». В ньому взяли участь 3 вихователі – методисти, 3 вихователі та 3 психологи центрів соціально-психологічної реабілітації дітей (м.Чернігів, м.Ніжин та с.Хмільниця Чернігівського району). Учасники продемонстрували виховні заходи та психологічні методики. Переможці були нагороджені відзнаками Служби у справах дітей облдержадміністрації.

4

Розробка, випуск та розповсюдження методичної літератури з питань усиновлення, друкованої інформаційно-просвітницької продукції стосовно поширення сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей.

Під час проведення семінарів-нарад для керівників служб у справах дітей райдержадміністрації, Ніжинської, Прилуцької міських рад, Деснянської, Новозаводської районних у м. Чернігові рад надавались методичні матеріали розроблені, в тому числі і Службою у справах дітей облдержадміністрації:
- довідник «Відповідальне батьківство»;
- методичний посібник «Надання допомоги дітям –жертвам злочинів, пов’язаних із торгівлею дітьми, дитячою проституцією, дитячою порнографією, проти статевої свободи та статевої недоторканості дитини,з урахування національної та міжнародної практик»;
- керівництво для тренера «Профілактика, догляд і підтримка вихованців, які живуть з ВІЛ у соціальних закладах для дітей»;
- державна доповідь про становище дітей в Україні (за підсумками 2011 року);
- плакати «ВІЛ через дружбу не передається».
- інформаційні матеріали стосовно умов влаштування та утримання дітей у дитячих будинках і загальноосвітніх школах-інтернатах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

5

Проведення благодійних акцій, святкових заходів, круглих столів для дітей соціально незахищених категорій з нагоди відзначення Дня захисту дітей (1 червня); Дня усиновлення (30 вересня); Дня спільних дій в інтересах дітей (20 листопада), Дня Святого Миколая (19 грудня), організація роботи пунктів одноразового безкоштовного харчування дітей, які опинились у складних умовах,  організація роботи консультаційного пункту з прав дитини.

З нагоди святкування в області Міжнародного дня захисту дітей Службою у справах дітей облдержадміністрації забезпечено проведення:
- 01.06.2013 фінальної частини обласного конкурсу «Світ очима дітей», в якому взяли участь 120 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка була організована виставка робіт учасників конкурсу та проведено нагородження переможців, які отримали призи та грамоти. Для учасників заходу організований святковий концерт за участю артистів театру та розважальна програма у розважальному комплексі «БАЗИС»;
- 04.06.2013 у розважальному комплексі «БАЗИС» (м. Чернігів, вул. Незалежності, 12 «а») проведена благодійна акція «Даруймо радість дітям» для дітей, які опинились у складних життєвих обставинах (всього охоплено 120 осіб) з районів та міст області. Для учасників заходу артистами обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм організовано концерт, дітям була надана можливість пограти в боулінг, аніматорами розважального центру забезпечено проведення розважальної програми. Всім учасникам благодійної акції вручені подарунки (шкільні рюкзаки), проведено харчування дітей.
З нагоди відзначення Дня усиновлення Службою у справах дітей облдержадміністрації 27.09.2013 року у залі засідань № 2 обласної державної адміністрації організовано проведення зустрічі керівництва облдержадміністрації з усиновителями, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями. У заході взяли участь представники з усіх районів та міст області. Запрошені були відзначені Подяками голови облдержадміністрації. Для учасників заходу вихованцями Чернігівської музичної школи № 1 - лауреатом Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, капелою бандуристів «Надія» організована концертна програма, проведено фотографування з керівництвом облдержадміністрації, забезпечено харчування, екскурсію по історичним місцям м. Чернігова.
До Дня святого Миколая 19.12.2014 в обласному палаці дітей та юнацтва за участю керівництва облдержадміністрації, обласної ради організовано проведення святкового заходу для 400 дітей соціально-незахищених категорій (діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти, яки опинились у складних життєвих обставинах, діти з особливими потребами, діти з багатодітних сімей) та вихованців центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Учасникам заходу вручені подарунки (солодощі), забезпечено харчування, дитячими колективами та працівниками обласного палацу дітей та юнацтва організовано проведення розважальної та концертної програми.
Під час весняних канікул було організовано роботу пункту одноразового безкоштовного харчування для 45 дітей соціально-незахищених категорій, які мешкають у Деснянському районі міста Чернігова. З дітьми та їх батьками постійно працювали психологи та педагоги.
При Службі у справах дітей облдержадміністрації протягом 2013 року працював консультативний пункт з прав дитини, діяльність якого була спрямована на надання психологічної, юридичної, соціально-педагогічної та інформаційної допомоги дітям, а також іншим особам з питань захисту прав та законних інтересів дітей. Спеціалісти консультпункту проводять тренінгові заняття в навчальних закладах, займаються розробкою друкованих посібників з правових питань та вирішення психологічних конфліктів.

Результати виконання Програми: за підсумками реалізації ІІ-го етапу Програми впродовж 2013-2014 років передбачалось підвищити в області показник охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання, до 75%, у 2016 році до 78,0%. Вже на 01.01.2012 цей показник складав 73,9%, на 01.01.2013 досяг значення 78,1%, станом на 01.01.2014 року - 82,4% (приріст у порівнянні з 2013 роком – 4,3%), на початок 2015 року планується значення даного показника – 87,0%.
За результатами 2013 року в області отримали статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 312 осіб, а до сімейних форм виховання всього було влаштовано 392 дитини (67 – усиновлено, 211 – під опіку, піклування, 79 – у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, 5 – тимчасово у сім’ї родичів, знайомих; 30 – повернуті у біологічну сім’ю), що на 25,6% більше у порівнянні з кількістю осіб, які у 2013 році отримали статус дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. За результатами 2012 року це співвідношення складало 21,0%, у 2011 році 3,8%.
Протягом 2013 року жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, в області не влаштовано до інтернатних установ системи освіти.
Кількість дітей, усиновлених в області українцями перевищує число дітей усиновлених іноземцями, за результатами 2013 року нашими співвітчизниками в області усиновлено 44 дитини, громадянами інших держав – 23.
Найбільш поширеною формою сімейного виховання в області є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. На 2014 року під опікою, піклуванням перебуває 1585 дітей, або 65,1% від їх загальної кількості (станом на 01.01.2013 року цей показник складав 63,7%, на 01.01.2012 року - 61,6%).
З кожним роком розширюється мережа прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.
Станом на 01.01.2014 вищезазначена мережа налічує 14 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та 207 прийомних сімей (ПС), в яких виховується 425 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (ДБСТ – 89 вихованців, ПС – 336 прийомних дітей), що на 16,4% більше у порівнянні з 2013 роком (на 01.01.2013 року мережа ПС, ДБСТ нараховувала 365 дітей).
Впродовж 2013 року до цих форм сімейного виховання в області влаштовано 79 дітей, що на 21,5% більше у порівнянні з 2012 роком (у 2012 році мережа ПС, ДБСТ поповнена 65 дітьми, у 2011 році – 54 дітьми), та на 14,5% перевищило прогнозовані показники на 2013 рік (в ПС, ДБСТ планувалось влаштувати 69 дітей). Зокрема, протягом 2013 року в області було створено 5 дитячих будинків сімейного типу та 32 прийомні сім’ї.
За рахунок розвитку сімейних форм виховання відмічається зменшення кількості вихованців державних інтернатних установ, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (за первинним обліком з Чернігівської області), зокрема у порівнянні з 2012 роком воно склало 23,2% (станом на 01.01.2013 в цих закладах нараховувалось 457 таких дітей, на 01.01.2014 їх чисельність складала 351 особу).
Фінансування заходів Програми: На реалізацію заходів регіональної цільової Програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки у 2014 році за рахунок коштів обласного бюджету було використано  127,1  тис.грн.

Назад

                                                                        
 

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"