Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 

Назад

Завдання № 1: попередити направлення дітей до інтернатних закладів

На цьому наголосила заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова сьогодні на розширеному засіданні координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації. У режимі відео-зв’язку до участі долучилися представники райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад.

На порядку денному — реалізація Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки. Ця ініціатива передбачає створення до 2026 року умов для догляду і виховання дитини у сімейному або ж наближеному до сімейного середовищі.

Читати також: Як працюватиме деінституціалізація на Чернігівщині

Перший етап реалізації Національної стратегії – підготовчий – вже закінчується. З 2019 року починається другий етап.

Що зроблено на Чернігівщині

Наразі в області діє обласна міжвідомча робоча група з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, проведено аналіз становища дітей в області, розроблено та подано на затвердження Регіональний план реформування системи. Проект позитивно оцінений у Мінсоцполітики.

Заклади інституційного догляду мають різне підпорядкування. Зокрема, 16 належать до системи освіти і науки (4 спеціалізовані школи-інтернати І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів, 4 загальноосвітні школи-інтернати, 2 спеціальні загальноосвітні школи-інтернати І-ІІ ступенів, 5 навчально-реабілітаційних центрів та Новгород-Сіверська державна гімназія імені К.Д. Ушинського). Три центри соціально-психологічної реабілітації дітей підпорядковані Службі у справах дітей ОДА. Також є дитячий будинок системи соціального захисту населення та будинок дитини «Надія».

У згаданих закладах виховуються більше двох тисяч дітей.

— Процес реформування інституцій має відбуватися з дотриманням найголовнішого принципу — врахування інтересів самої дитини, — наголосила Наталія Романова. — Жодна дитина не має бути залишена в сім’ї, де є загроза її життю та здоров’ю. Не припустимо також повертати у подібні умови дитину з профільних закладів.

Відтак, місцева влада у районі, місті, об’єднаній територіальній громаді має забезпечити комплекс необхідних медичних, освітніх, соціальних та реабілітаційних послуг. Для цього повинні працювати соціальні працівники та психологи, яких наразі так не вистачає на місцях. Адже родині, яка опинилася у складних життєвих обставинах, найчастіше фінансової підтримки замало. В першу чергу потрібна допомога фахівця.

Наголошувалося й на необхідності створення прийомних та патронатних сімей, дитячих будинків сімейного типу, підготовки фахівців із соціальної роботи, працівників служб у справах дітей. У цьому напрямі діють державні механізми підтримки: за рахунок держбюджету здійснюється фінансування патронатних родин, надається державна субвенція для придбання житла для дітей-сиріт та осіб з їх числа, а також для створення ДБСТ.

Читати також: Подарунок під новий рік: на Прилуччині дитина-сирота отримає житло

Варто зазначити, що на Чернігівщині цьогоріч створено п’ять патронатних сімей (Варвинський, Чернігівський, Куликівський райони, міста Ніжин та Прилуки). Невдовзі відповідні навчання закінчать ще дві родини з Чернігова. З’явилися в області і перші сім наставників для дітей-сиріт. У листопаді вони пройшли необхідні тренінги.

Читати також: Патронат над дитиною: комфорт для підопічних, економія для держави

Наставництво — це дружба, що рятує долю

— В умовах, коли держава передає об’єднаним територіальним громадам все більше повноважень, визнаючи їх право та обов’язок безпосередньо формувати соціальну підтримку для своїх мешканців, я щиро сподіваюсь, що кожен усвідомлює: ключове завдання реформи — попередити потрапляння дітей до інтернатних закладів, — підсумувала заступник голови ОДА.

Назад

                                                                        

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"