Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 

Назад

Спільні  зусилля на захист прав дітей!

20 листопада виповнюється 30 років від дня підписання Конвенції ООН про права дитини.З цієї нагоди, Службою у справах дітей обласної державної адміністрації за сприяння Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій було організовано засідання «за круглим столом» на тему «Взаємодія органів державної влади та громадських організацій у сфері соціально-правового захисту дітей».

Засідання проходило за участі першого заступника голови Громадської ради  при обласній державній адміністрації Наталії Проскуріної та голови комітету з питань сім’ї та захисту прав дітей Громадської ради Наталії Надирової.

Учасниками заходу були також керівники відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП України в області, Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації , Деснянської, Новозаводської районних у місті Чернігові радах, представники  ГО «МАРТ», «Аратта», «Голос батьків», «Освітній дім з прав людини в Чернігові»,  «Чернігівська дія», «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини».

На початку зустрічі перед присутніми  виступила начальник Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Людмила Зеленько, яка відзначила значний внесок громадських організацій у реалізацію на території області державної політики стосовно захисту прав та законних інтересів дітей. На її переконання, вони є потужним рушієм змін, які відбуваються у суспільстві, у тому числі і тих, які стосуються захисту прав дитини.

Під час засідання Юлія Олифіренко, заступник начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації, ознайомила присутніх з діяльністю служб у справах дітей області в напрямку забезпечення та захисту прав дитини.  Так, на території області проживає близько 160 тис. дітей, з яких 2018 – це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та майже 1200 діти, які перебувають у складних життєвих обставинах. Сімейними формами виховання охоплено 92, 1 % дітей, які не мають піклування рідних батьків.

Понад 62 тис. дітей мешкають на території об’єднаних територіальних громад, у кожній з яких, має працювати служба у справах дітей. Однак, такі служби створені лише у складі 25 органів місцевого самоврядування ОТГ (всього ОТГ – 45).

Актуальним питанням є також реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, адже в різних інституціях області виховується майже 2 тис. дітей, які мають рідних батьків.

Директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, зазначила, що для зменшення кількості дітей в інтернатних закладах, необхідно розвивати послуги в громадах, у тому числі і такі, які надаються недержавними організаціями. Вона повідомила також, що у регіоні щорічно проводиться конкурс для залучення громадських об’єднань до надання соціальних послуг населенню, зокрема дітей з інвалідністю, неповнолітніх, які звільнились із місць позбавлення волі, тощо.

У ході обговорення, виконавчим директором громадської організації «МАРТ» Русланою Буровою було ознайомлено присутніх із результатами аналізу дотримання прав дитини у Чернігівській області, який проводився цією організацією у рамках проекту.  За її словами, серед гострих питань, які потребують вирішення є протидія булінгу у закладах освіти області, посилення інформаційної роботи серед педагогів та медичних працівників.

Очільниця відділу ювенальної превенції Ольга Панкратова, акцентувала увагу присутніх на повноваженнях правоохоронних органів щодо протидії булінгу у закладах освіти.

Результатом обговорення, було визначення найбільш актуальних напрямків  взаємодії, серед яких: сприяння створенню служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах, співпраця в напрямку зменшення кількості дітей, які виховуються в інтернатних закладах, розвитку сімей патронатних вихователів, сімейних форм виховання, проактивність у протидії випадкам жорстокого поводження щодо дітей,  порушення прав дитини на належне батьківське  виховання.

Назад

                                                                        

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"