Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 

Назад

Громади мають піклуватися про кожну дитину

На Чернігівщині триває реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Напрацьовуються плани трансформації всіх інтернатних закладів, а також підготовки та перенавчання фахівців цих установ. При цьому, головний акцент – на розвитку сімейних форм виховання, а також мережі послуг у громадах.

В області ця робота здійснюється за підтримки консорціуму «Соціальні ініціативи» (відповідно до договору з Мінсоцполітики), експерти якого надають місцевим фахівцям консультаційні послуги. Відтак, спільно розроблені проєкти планів трансформації будинку дитини «Надія», Сновської загальноосвітньої школи-інтернату та Батуринської спеціальної школи-інтернату. Плани наразі опрацьовуються для затвердження на сесії обласної ради.

Стан виконання завдань Регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей детально обговорили вчора, 26 листопада, учасники засідання профільної обласної міжвідомчої робочої групи, яке провела заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова. Вона наголосила: процес реформування інституцій має відбуватись із врахуванням кращих інтересів дитини.

— Жодна дитина не має залишатися в сім’ї, де умови загрожують її життю та здоров’ю, або повернута в такі умови з інституції, — підкреслила Наталія Романова. — Втім, щоб дитину не направили до інтернатного закладу, потрібно розвивати медичні, освітні, соціальні та реабілітаційні послуги на місцях. Тобто, громади мають бути готові взяти відповідальність за долю кожної дитини, яка з тих чи інших причин потрапила у складні життєві ситуації. Також необхідно забезпечити соціальний супровід батьків, допомогти їм вирішити сімейні проблеми задля найшвидшого повернення дитину додому.

Систему захисту дітей, орієнтовану на збереження та підтримку сім’ї, мають створити у кожній громаді, де всі послуги повинні бути максимально доступними та якісними. Плюс — достатня кількість соціальних працівників. Звичайно, на все це потрібні час і чимало коштів. А ще — бажання керівництва органів місцевого самоврядування, яке здебільшого створенню мережі сімейно-орієнтованих послуг надає другорядне значення. Для прикладу: служби у справах дітей створені у 25 ОТГ із 45 існуючих в області. Втім, на це є й об’єктивні причини, зокрема відсутність кваліфікованих фахівців та недостатні фінансові можливості.

Потрібно розвивати і мережу форм сімейного виховання. Так, поступово в області збільшується кількість дитячих будинків сімейного типу (нині їх 26), постійно ведеться пошук патронатних вихователів. Якщо у 2017 році в області була одна патронатна родина, то цьогоріч їх уже сім (пройшли первинний відбір, навчання та співбесіди ще п’ять кандидатів).

— Наші зусилля направлені не на закриття інтернатних закладів, а на створення умов розвитку і виховання дітей на рівні громади, — підсумувала Наталія Романова.

Назад

                                                                        

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"