Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 

Назад

Координаційна рада у справах дітей

Вчора у новому форматі, а саме із залученням міжнародної благодійної організації, було проведено розширене засідання координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації, на якому розглядались питання про розвиток послуги патронату над дитиною в області та взаємодія органів опіки та піклування і поліції в системі захисту прав дітей.

Патронат – «швидка допомога» в громаді для дитини та її сім’ї, яка перебуває в складних життєвих обставинах, та не має можливості жити у своїй сім’ї, або тимчасово бути поруч з родичами, знайомими, соціально важливими для дитини особами.

З цього питання своїм досвідом поділилась одна з кращих методистів розвитку патронату в Україні МБО «Партнерство «Кожній дитині» Лариса Стрига, яка розповіла про практичні аспекти застосування даної послуги, пошуку кандидатів, та запропонувала свою допомогу громадам нашої області в цьому напрямку.

До слова: вперше патронат над дитиною в Україні було запроваджено саме цією організацією в 2009 році та за їх сприяння успішно продовжується його розвиток і зараз. В області на сьогодні діє 12 сімей патронатних вихователів (м. Ніжин – 3, м. Чернігів – 2; смт. Михайло-Коцюбинське – 2, по 1 у м. Прилуки, м. Борзна, м. Бахмач, смт. Куликівка, с. Новий Білоус).

Також про свою практику розповіли начальники служб у справах дітей Ніжинської міської ради Наталія Рацин та Михайло-Коцюбинської селищної ради Ірина Панченко (представники громад, де найбільше в області поширена ця послуга), які розкрили секрети рекрутування кандидатів, яку цільову аудиторію краще залучати.

Поряд з цим, дуже важливу роль у захисті прав дітей відіграє профілактична робота, зокрема, це взаємодія місцевих органів влади і поліції. Тож обговорили питання вжиття заходів щодо захисту дитини у разі існування загрози її життю або здоров’ю, особливо коли треба реагувати в позаробочий час/вихідні дні у зв’язку з чим запропоновано відповідний алгоритм дій працівників.

За результатами засідання прийняті рішення щодо посилення взаємодії всіх структур на місцях щодо захисту прав дитини та активізації роботи з розвитку в області патронату над дитиною, щоб у кожній територіальній громаді існувала ця послуга. Для цього за сприяння МБО «Партнерство «Кожній дитині» планується проведення навчання для спеціалістів нашої області.

Назад

                                                                        

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"