Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 

Назад

ПАТРОНАТ. Швидка сімейна допомога

В Україні триває реформа системи сімейного виховання та догляду дітей, основною метою якої є захист права дитини на сімейне виховання, або в умовах, наближених до сімейних. Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга патронату над дитиною набуває ще більшої актуальності.

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини.

☑️ Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

☑️До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

- підкинуті, знайдені діти;

- безпритульні діти;

- діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю;

- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

- діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

- діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій;

- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

☑️Дитина може знаходитись в такій сім’ї від 1 до 6 місяців або термін перебування  може бути подовжений  з урахуванням обставин надзвичайного або воєнного стану.

☑️На утримання кожної дитини держава виплачує соціальну допомогу у розмірі 2 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини.

☑️Розмір оплати праці за надану послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (13420 грн).

Щороку в регіоні близько 180 дітей з різних причин залишається без батьківського піклування. Вони потребують тимчасового влаштування, але не у кожного є родичі та знайомі, які можуть потурбуватися про неї.

 Якщо ви не байдужі до долі дітей і маєте бажання стати патронатним вихователем, звертайтесь до служб у справах дітей сільських, селищних, міських рад за місцем вашого проживання, де зможете отримати більш детальну інформацію про дану послугу (https://ssd.cg.gov.ua/index.php?id=28980&tp=1&pg=).

Довідково: на сьогодні в області діє 12 сімей патронатних вихователів
(м. Ніжин – 3, м. Чернігів – 2; смт. Михайло-Коцюбинське – 2; по 1 у м. Прилуки,
м. Борзна, м. Бахмач, смт. Куликівка, с. Новий Білоус)
, де на зараз перебуває 23 дитини. Загалом з початку запровадження послуги патронатного виховання у регіоні (з 2017 року) нею скористалося 166 дітей.

 

 

 

 

 

Назад

                                                                        

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"