<<<23 - 33 з 293>>>


24 Листопада 2023 14:11

Розвиток сімейних форм виховання та їх соціальна підтримка як пріоритет в діяльності всіх щаблів влади

А більше того, це і одна із обов’язкових умов вступу України до ЄС.

Наголосила на цьому заступниця начальника ОВА Жанни Шерстюк під час розширеного засідання координаційної ради у справах дітей при ОДА (вона ж її і очолює).

«І тому ми мусимо докласти максимум зусиль, щоб створити дітям безпечні та комфортні умови перебування у нових родинах, наприклад, допомогти  у виділенні земельних ділянок для будівництва нових приміщень дитячих будинків сімейного типу за рахунок коштів державного бюджету, зокрема гуманітарного рахунку Мінсоцполітики, місцевих бюджетів».

16 Листопада 2023 14:16

ПАТРОНАТ. Швидка сімейна допомога

В Україні триває реформа системи сімейного виховання та догляду дітей, основною метою якої є захист права дитини на сімейне виховання, або в умовах, наближених до сімейних. Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга патронату над дитиною набуває ще більшої актуальності.

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми,

14 Листопада 2023 15:57

Це нормально якщо ваша дитина зараз …

У період стресових подій зважайте на те, що здатність дитини навчатися може знижуватися: вона може гірше сприймати та запам’ятовувати нову інформацію, бути більш емоційною, менш зібраною та уважною.

Дитина може повноцінно навчатися, лише коли їй безпечно і у неї є можливість відпочивати. Дайте їй цю можливість — не сваріть її за гірші оцінки чи помилки, не напосідайте зі шкільними завданнями та не навантажуйте дитину понад її можливості.

Вільний час для спілкування, творчості, гри є необхідним, і мова не про гуртки, додає дитяча психологиня від UNICEF Ukraine Світлана Ройз. Якщо дитина стомлена, гуртки можна пропустити.

У жодному разі не намагайтеся «розворушити» дитину відчуттям сорому чи провини. Не порівнюйте з іншими дітьми

08 Листопада 2023 15:22Новини

Обласний фестиваль кращих практик виховної роботи та соціально-психологічної реабілітації дітей

З метою удосконалення професійної компетентності, популяризації ефективного досвіду, розвитку творчості та педагогічної ініціативи вихователів та практичних психологів центрів соціально-психологічної реабілітації дітей відбувся  Обласний фестиваль кращих практик виховної роботи.

Захід проходив на базі одного із закладів в трьох номінаціях, які є актуальні в даний час: «Незламна нація», «Здоров’я, безпека, добробут», «Психологічна допомога «Скажи чесно: ти як?». Учасники з перших хвилин  активно долучились до фестивалю,

06 Листопада 2023 14:16новини

Що таке «невидимі поранення?»

Коли болить зуб, ми йдемо до стоматолога, коли хапає серце — до кардіолога. Коли після місяців сильного стресу поглинає тривога, вирують чи навпаки завмирають емоції, далеко не кожен готовий звернутися до фахівця з ментального здоров’я. Через стигму та хибні уявлення, «невидимі поранення» забирають сили навіть у найстійкіших.

Ветерани, психологи та волонтери, які цього року долучилися до лекторіїв Куражу, розповіли, що таке «невидимі поранення» та як підтримати військових.

До цього посту ми також додали контакти фондів та організацій, які надають психологічну підтримку військовим, їхнім рідним та постраждалим від війни. Не зволікайте, якщо вам чи близькій людині необхідна допомога.

06 Листопада 2023 10:34Новини

Проведено навчальний семінар

        Службою у справах дітей облдержадміністрації спільно з Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації, за участі Чернігівського обласного центру соціальних служб, 2-3 листопада 2023 року проведено навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Про взаємодію місцевих органів влади щодо здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей у сімейних формах виховання, організація соціального супроводження/супроводу таких сімей» для керівників та спеціалістів служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконкомів сільських, селищних, міських рад, фахівців територіальних громад, які надають соціальні послуги.

   За участю працівників управлінь

01 Листопада 2023 15:12Новини

Документальний проект “Незламні діти. Я чекаю”

Документальний проект “Незламні діти. Я чекаю” розповідає історії українських дітей, які побачили війну на рідній землі, але не покинули своїх мрій та переконань.

Наші діти перетворюють обставини на виклик. Своїми вчинками доводять, що нічого неможливого немає. Вони попри все залишаються Незламними. В доукементальному проекті розповідають про історії дітей та їхніх родин про те, як вони зустріли 24 лютого, як рятувались, виїжджаючи за кордон, чому повернулись і чому хочуть жити в Україні, а також як волонтерять

19 Жовтня 2023 10:17Новини

Вправа – «Який гарний зараз жовтень?!»

Вправи на усвідомленість – чудовий інструмент для боротьби зі стресом та його наслідками, адже їх можна використовувати де б ви не були. Ба більше, їх можна вигадувати – новій й нові, що б вас не оточувало. Головне — навчитися перемикати увагу.

Давайте пригадаємо, навіщо взагалі тренувати усвідомленість.

Коли емоції б’ють через край, наші лобові частки мозку вперто відмовляються працювати. Через це нам важко зосередитися, ми гальмуємо, пропускаємо повз вуха слова оточуючих, а думки носяться в голові, мов шалені, але геть там не затримуються. Згодом вмикається режим «автопілот» і ми просто існуємо.

Повертаючи

10 Жовтня 2023 12:53Новини

«Ментальне здоров’я — це…»

10 жовтня увесь світ відзначає День ментального здоров’я. Цього року подія є особливо актуальною для України, адже мільйони дітей і молоді, як в країні, так і за її кордонами, зараз як ніколи потребують емоційної чи психологічної підтримки.

Щоб дати нашим дітям майбутнє, треба визнати їхнє теперішнє. Ми можемо спробувати їх почути. Повірте, вони мають що сказати.

До Всесвітнього дня ментального здоров’я українська ілюстраторка Ольга Дегтярьова створила цикл постерів для програми «Ти як?» 

Охоче ділимося з вами, аби кожен міг відповісти собі на питання — «Що таке ментальне здоров’я та як я можу покращити

19 Вересня 2023 11:57Новини

Як вислухати та підтримати людину яка в стресі?!

Якщо людина дезорієнтована, не може назвати своє ім’я чи місце перебування, погрожує нашкодити собі чи іншим, плаче або кричить — це можуть буть ознаки сильного стресу. Щоб зарадити у такій ситуації, насамперед переконайтеся, що вам і співрозмовнику нічого не загрожує. Зберігайте спокій, представтесь і скажіть, що бажаєте допомогти.

Що варто пам’ятати, якщо людина йде на контакт:

-іноді їй просто треба виговоритися;

-їй важливо усвідомити, що її почули і зрозуміли;

-важливі не тільки ваші слова під час розмови, а й мова тіла.

У цьому дописі ви знайдете кілька порад, як вислухати людину, яка пережила сильний

18 Вересня 2023 09:14Новини

Привітання з Днем усиновлення родини вимушених переселенців з Харківської області.

17 вересня в Україні відзначається День усиновлення. Дата свята обрана невипадково – в цей день також відзначається велике церковне свято – Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

У нашій країні це свято було встановлено, як данина подяки і поваги людям, які вирішили взяти дитину в свою родину.

От уже майже дев’ять місяців у місті Ніжині проживає дитячий будинок сімейного, який, втікаючи від війни, переїхав з Куп’янського району Харківської області на Чернігівщину. У родині виховується 4 дітей-вихованців та 1 рідна дитина.

З метою підтримки батьків-вихователів та дітей заступник начальника Служби у справах дітей обласної державної

<<<23 - 33 з 293>>>