Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 
2014

Назад

ІНФОРМАЦІЯ
про виконання у 2014 році заходів регіональної цільової Програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки, затвердженої рішенням третьої сесії шостого скликання Чернігівської обласної ради 25 березня 2011 року


№ з/п

Завдання

Відомості про виконання

1

2

3

1

Забезпечення, виявлення дітей, які опинилися за межами сім’ї, жебракують, вчиняють правопорушення; проведення спільних рейдів та операцій, нарад, засідань за «круглим столом».

Станом на 01.01.2015 року на обліках служб у справах дітей області перебувало 1019 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, з яких: 979 - це діти з сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків, 33 дитини – стосовно яких скоєно фізичне, психологічне, сексуальне або економічне насилля, 7 – систематично самовільно залишають місце постійного проживання.
Впродовж минулого року було проведено 1748 перевірок умов проживання дітей зазначеної категорії, за підсумками яких, службами у справах дітей  ініційовано притягнення до відповідальності 314 батьків, підготовлено та спрямовано на розгляд суду 120 позовних заяв про позбавлення батьківських прав та відібрання дітей.
З метою реалізації завдань покладених на органи і служби у справах дітей, профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності, організовуються та проводяться спільні профілактичні рейди, в яких беруть участь співробітники органів внутрішніх справ, працівники освіти, охорони здоров'я, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, посадові особи органів місцевого самоврядування.
За результатами минулого року службами у справах дітей у взаємодії з підрозділами органів внутрішніх справ проведений 831 рейд «Діти вулиці», «Вокзал», у результаті яких виявлено 251дитину.
У ході проведення заходів було вилучено 92 дитини, з них: з вулиці – 6; з сім’ї – 71; з розважальних закладів - 11. Щодо 4 дітей складено акти про покинуту (знайдену) дитину, з 159 підлітками проведено профілактичні бесіди.
За підсумками проведення рейдів до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей влаштовано 51 дитину, 1 - повернуто до навчального закладу; 26 - повернуто в біологічну сім'ю, 14 - влаштовано до закладів охорони здоров'я. За порушення прав дітей службами ініційовано притягнення до відповідальності 317 батьків.
З метою координації діяльності державних структур та громадських організацій у сфері соціально-правового захисту та профілактики правопорушень серед дітей, при облдержадміністрації діє координаційна рада у справах дітей, до складу цього дорадчого органу входять представники структурних підрозділів облдержадміністрації, головного управління юстиції в області, обласного центру зайнятості, УМВС України в області, громадських організацій, які діють в інтересах дітей (обласна організація Спілки жінок України, міське громадське об’єднання інвалідів «Шанс», обласне відділення Дитячого фонду України).
Впродовж минулого року відбулося 4 засідання координаційної ради на яких розглядались питання попередження соціального сирітства, підліткової злочинності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики шкідливих звичок у дітей, стану дотримання законодавства про працю неповнолітніх, захисту житлових та майнових прав та інші важливі питання у сфері захисту прав дитини. За підсумками проведення засідань ради структурним підрозділам облдержадміністрації, органам місцевої влади давались конкретні протокольні доручення, щодо покращення роботи з вищезазначених питань. Відповідні координаційні ради створені та діють в усіх районах та містах області. Всього, протягом 2014 року, у регіоні відбулося 119 засідань рад, на яких розглянуто 298 питань.

2

Проведення навчальних семінарів для працівників територіальних служб у справах дітей області, закладів соціального захисту дітей з питань профілактики дитячої безпритульності та бездоглядності, надання статусів дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування та влаштування їх до сімейних форм виховання.

Для працівників служб у справах дітей райдержадміністрацій, Ніжинської, Прилуцької міських рад, Деснянської, Новозаводської районних у м. Чернігові рад проведено:
- 06 - 07.05.2014 в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій короткотерміновий семінар «Основні напрямки діяльності служб у справах дітей у сфері профілактики соціального сирітства»;
11.08.2014 для працівників служб у справах дітей Деснянської, Новозаводської районних у м.Чернігові рад та Чернігівської райдержадміністрації на тему: «Організація роботи з профілактики соціального сирітства».
             - 11 – 12.11.2014 спільно з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини семінар-нараду з питання: «Попередження та протидія явищу торгівлі людьми».
Приділяється увага підвищенню професійного рівня педагогічних працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, з цією метою у 2014 році Службою у справах дітей облдержадміністрації із залученням фахівців обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського проведено семінари:
- 11.04.2014 на тему «Організація виховної та реабілітаційної роботи в закладах соціального захисту дітей»;
- 03.12.2014 на тему «Основні напрями соціально-психологічної реабілітації дітей».

3

Проведення конкурсу «Кращий вихователь року» серед педагогічних працівників Ніжинського, Чернігівського обласних притулків для дітей, обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

24.04.2014 на базі Ніжинського центру соціально-психологічної реабілітації дітей відбувся конкурс серед педагогічних працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей «Кращий вихователь року».
Конкурс проводився за трьома номінаціями: «Шляхами Великого Кобзаря», «Використання сучасних інтерактивних форм у виховній діяльності» та «Психологічна допомога», в ньому приймали участь вихователі та психологи центрів соціально-психологічної реабілітації дітей (м. Чернігів,
м. Ніжин та с. Хмільниця, Чернігівського району).

4

Розробка, випуск та розповсюдження методичної літератури з питань усиновлення, друкованої інформаційно-просвітницької продукції стосовно поширення сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей.

Протягом минулого року було розроблено та розповсюджено методичні рекомендації
для працівників служб у справах дітей:
- усиновлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей;
- щодо організації роботи з надання допомоги дітям, які зазнали насильства та жорстокого поводження;
- стосовно організації ведення обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.
для посадових осіб органів місцевого самоврядування:
- щодо захисту прав дітей.
Службою у справах дітей облдержадміністрації готувались та надсилались органам місцевої влади для проведення відповідної роботи аналітичні довідки (у розрізі районів та міст області) про розвиток у регіоні сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; про стан злочинності серед неповнолітніх, дитячої бездоглядності та безпритульності.

5

Проведення благодійних акцій, святкових заходів, круглих столів для дітей соціально незахищених категорій з нагоди відзначення Дня захисту дітей (1 червня); Дня усиновлення (30 вересня); Дня спільних дій в інтересах дітей (20 листопада), Дня Святого Миколая (19 грудня), організація роботи пунктів одноразового безкоштовного харчування дітей, які опинились у складних умовах.

З нагоди святкування в області Міжнародного дня захисту дітей Службою у справах дітей облдержадміністрації забезпечено проведення:
- 01.06.2014 фінальної частини обласного конкурсу «Світ очима дітей», в якому взяли участь 120 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка була організована виставка робіт учасників конкурсу та проведено нагородження переможців, які отримали призи та грамоти. Для учасників та переможців конкурсу була організована розважальна програма та катання на теплоході «Казбек»;
- 05.06.2014 у розважальному комплексі «БАЗИС» (м. Чернігів, вул. Незалежності, 12 а) проведена благодійна акція «Даруймо радість дітям» для дітей, які опинились у складних життєвих обставинах (всього охоплено 100 осіб) з районів та міст області. Для учасників заходу артистами обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм організовано концерт, дітям була надана можливість пограти в боулінг, аніматорами центру забезпечено проведення розважальної програми. Всім учасникам благодійної акції вручені подарунки (шкільні рюкзаки), забезпечено харчування дітей.
З нагоди відзначення Дня усиновлення Службою у справах дітей облдержадміністрації 30.09.2014 організовано проведення зустрічі керівництва облдержадміністрації з усиновителями, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями. У заході взяли участь представники з усіх районів та міст області. Запрошені були відзначені Подяками голови облдержадміністрації, їм були вручені подарунки (ковдри). Для учасників заходу забезпечено харчування та екскурсію до Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського.
З метою збереження та примноження традиційних цінностей Українського народу, з нагоди Дня святого Миколая 19.12.2014 в обласному палаці дітей та юнацтва за участю керівництва облдержадміністрації, обласної ради організовано проведення святкового заходу для 400 дітей соціально-незахищених категорій (діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти, яки опинились у складних життєвих обставинах, діти з особливими потребами, діти з багатодітних сімей, діти внутрішньо переміщених осіб) та вихованців центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Учасникам заходу вручені подарунки (солодощі), забезпечено харчування, дитячими колективами та працівниками обласного палацу дітей та юнацтва організовано проведення розважальної та концертної програми.
З нагоди Нового року Службою у справах дітей облдержадміністрації спільно з обласним відділенням Дитячого фонду України за участю обласного палацу дітей та юнацтва 29.12.2014 проведено святковий захід для дітей внутрішньо переміщених осіб, що перебувають у ТОВ «Санаторій «Десна» (Чернігівський район, с. Ладинка).
Всього з нагоди Нового року, отримали подарунки (солодощі) від Служби у справах дітей облдержадміністрації  1000 дітей внутрішньо переміщених осіб, що прибули на територію регіону  з АР Крим, Донецької та Луганської областей.
Під час весняних канікул Службою у справах дітей облдержадміністрації забезпечено діяльність пункту одноразового безкоштовного харчування для 50 дітей соціально-незахищених категорій, які мешкають у Деснянському районі міста Чернігова. З дітьми та їх батьками постійно працювали психологи та педагоги.

Результати виконання Програми:  за підсумками реалізації ІІ-го етапу Програми впродовж 2013-2014 років передбачалось підвищити в області показник охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання, до 75%, у 2016 році до 78,0%. Вже на 01.01.2012 року цей показник складав 73,9%, на 01.01.2013 року досяг значення 78,1%, станом на 01.01.2014 року - 82,4%, на початок п.р. - 87,0% (приріст у порівнянні з 2014 роком – 4,6%), до кінця п.р. плануємо досягти рівня – 89,0%.
За рахунок розвитку сімейних форм виховання відмічається зменшення кількості вихованців державних інтернатних установ, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (за первинним обліком з Чернігівської області), зокрема у порівнянні з минулим роком воно склало 24,5% (станом на 01.01.2014 року в цих закладах утримувалось 351 така дитина, на даний час їх чисельність складає 265 осіб), зокрема по установам системи освіти число дітей такої категорії знизилось на чверть (з 307 до 229), або на 25,4%.
За результатами 2014 року в області усиновлена 41 дитина (33 – громадянами України, 8 - іноземцями).
Найбільш поширеною формою сімейного виховання у регіоні є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. На сьогодні цією формою охоплено в області 1543 дитини, або 67,6% від їх загальної кількості (на 01.01.2014 цей показник складав 65,1%, на 01.01.2013 – 63,7%, на 01.01.2012 – 61,6%).
З кожним роком розширюється мережа прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Станом на 01.01.2015 року вищезазначена мережа налічує 17 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та 210 прийомних сімей (ПС), в яких виховується 444 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (ДБСТ – 109 вихованців, ПС – 335 прийомних дітей), що на 4,5% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року (на 01.01.2014 мережа ПС, ДБСТ нараховувала 425 дітей). Зокрема, протягом звітного періоду в ці альтернативні форми сімейного виховання влаштовано 58 дітей (створено 3 ДБСТ та 22 ПС). Як позитив, слід відзначити, що за результатами 2014 року прийомними батьками усиновлено 10 дітей, які перебували у них на вихованні, опікунами – 5 підопічних.
Протягом минулого року до сімейних форм виховання в області всього було влаштовано 332 дітей, що на 33,3% перевищує кількість дітей, які посиротіли за цей період (посиротіло 249). Таке збільшення відбулося за рахунок влаштування до сімейних форм виховання дітей, які втратили батьків у попередніх роках, переважно за рахунок вихованців інтернатних закладів.
Крім цього, впродовж 2013, 2014 років жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, в області не направлено до загальноосвітніх шкіл інтернатів системи освіти.
Фінансування заходів Програми: На реалізацію заходів регіональної цільової Програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки у 2014 році за рахунок коштів обласного бюджету було використано 151,1 тис.грн.

Назад

                                                                        
 

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"