Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 
2020

Назад

Стан справ та перспектив щодо розвитку сімейних форм виховання дітей в Чернігівській області

Станом на 01.11.2020 року в області на первинному обліку служб у справах дітей перебуває 2000 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких:

- 1341 перебуває під опікою, піклуванням;

- 515 виховуються в прийомних сім’ях (далі - ПС) та дитячих будинках сімейного типу (далі - ДБСТ);

- 111 влаштовані до закладів інституційного догляду;

- 33 навчаються в професійно-технічних (далі - ПТНЗ) та вищих навчальних закладах.

 

Діти, які перебувають на обліку з усиновлення

587 дітей в Чернігівській області перебувають на обліку з усиновлення, з них:

429 - виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу;

102 - влаштовані до закладів інституційного догляду;

33 - навчаються в професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

23 – перебувають під опікою, піклуванням (опікуни надали згоду на усиновлення своїх підопічних дітей).

 

Більше 98% дітей, які виховуються у сім’ях опікунів, піклувальників (1318 осіб) не перебувають на обліку з усиновлення. Дана категорія дітей може бути усиновлена лише за наявності згоди їх законних представників.

Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

 Усиновлення дітей є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом січня-жовтня 2020 року в області усиновлено 31 дитину, з яких 23 громадянами України, 8 іноземцями.

На даний час на обліку з усиновлення перебуває 25 дітей - віком від 1 до 5 років, які виховуються в КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія», з яких: 18 - мають суттєві вади розвитку та інвалідність, 7 – перебувають у процесі усиновлення.

102 дитини віком від 6 до10 років, з яких 99,6% виховуються в ПС та ДБСТ у складі родинних груп разом з братами або сестрами.

460 дітей старше 10 років, з них: 51,4% виховуються в ПС та ДБСТ, 4,0% перебувають під опікою, піклуванням, 5,6% навчаються в ПТНЗ та вищих навчальних закладах, 17,4% знаходяться в закладах інституційного догляду.

Станом на 01.11.2020 на обліку служб у справах дітей області перебуває 26 пар та одиноких осіб, кандидатів в усиновлювачі. З них для 15 вже підібрані діти та розпочато процес усиновлення. З 11 кандидатами проводиться робота щодо підбору дітей.

В судах області розглядаються справи щодо усиновлення 10 дітей громадянами України, ще з 5 дітьми відбувається процес знайомства.

Для ознайомлення населення з відомостями про дітей, які можуть бути влаштовані у сім’ї, Службою у справах дітей облдержадміністрації підписані та реалізуються договори про співпрацю з благодійними фондами «Ріната Ахметова» та «Зміни одне життя – Україна». На порталах цих неурядових організацій (БФ Ріната Ахметова (sirotstvy.net), БФ Зміни одне життя – Україна (changeonelife.ua)) розміщена інформація про дітей, які можуть бути усиновлені. Також інформація про 587 таких дітей, знаходиться на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України (msp.gov.ua).

Розвиток мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу

Метою створення дитячого будинку сімейного типу та прийомної сім’ї є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Правовою базою для створення та функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей є норми Сімейного Кодексу України, які конкретизуються положеннями про дитячий будинок сімейного типу та про прийомну сім’ю, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 № 564 та 565 відповідно.
Дитячий будинок сімейного типу (далі ДБСТ) - окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Вихованці перебувають у ДБСТ та ПС до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладі професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти - до 23 років або до закінчення відповідних закладів освіти.

Батьки-вихователі і прийомні батьки отримують грошове забезпечення, його розмір встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину, а на дітей - 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (розмір прожиткового мінімуму з 01.07.2020 р. становить: для дітей віком до 6 років - 1859 грн, дітей віком від 6 до 18 років - 2318 грн, працездатних осіб - 2197 грн), з 01.12.2020 планується чергове підвищення розміру прожиткового мінімуму.

В області функціонує 31 дитячий будинок сімейного типу та 178 прийомних сімей, в яких всього виховується 515 дітей (ДБСТ – 208 вихованців, ПС – 307 прийомних дітей), або 25,7% від загальної кількості таких дітей.

З початку п.р. у ці альтернативні форми сімейного виховання влаштовано 60 дітей (створено 6 ДБСТ та 9 ПС), що складає 98,4% від прогнозованих показників на 2020 рік (61 дитина). До кінця п.р. планується влаштувати ще 12 дітей.

Мережею ПС охоплені всі райони та міста області, а ДБСТ функціонують у 13 з них.

Сімейними формами виховання (опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї) в області на 01.11.2020 охоплено 1 856 осіб (або 92,8% від загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в області).

 

 

Служба у справах дітей облдержадміністрації

Назад

                                                                        

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"