Анонси

https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov


 
 
Інформація

Назад

 

Про розвиток в області

сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

сімейні форми 2024.pdf

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства. Тому керівництвом держави визначено важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання дітей, які опинилися без батьківської опіки, саме у сімейному оточенні.

В Україні існує чотири форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Із 1961 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, 1843 дитини охоплені сімейними формами виховання.

Протягом поточного року у нашому регіоні посиротіло 114 дітей, в той же час 122 знайшли свої нові родини.

З початку 2022 року усиновлено 9 дітей, також відбувається підбір дітей для 22 подружніх пар та одиноких осіб кандидатів в усиновлювачі.

Спостерігається позитивна тенденція збільшення числа вихованців прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Протягом 2022 року до цих альтернативних форм сімейного виховання всього влаштовано 17 дітей в 2 новостворені дитячі будинки сімейного типу та 4 прийомні сім’ї. На сьогодні в області налічується 171 прийомна сім’я та 34 дитячі будинки сімейного типу, загальне число їх вихованців складає 538 дітей.

Найбільш поширеною сімейною формою влаштування дітей – є опіка, піклування. У сім’ях опікунів, піклувальників в області проживає 1305 дітей, з них у поточному році встановлено опіку, піклування над 96 дітьми, які залишились без власних родин.

 З 2017 року в області запроваджена послуга патронату над дитиною. На сьогодні в області функціонує  9 родин, в яких перебуває 14 дітей. З  часу її запровадження нею скористалось 126 дітей.

Незважаючи на проведені заходи, 126 дітей такої категорії продовжують перебувати в інтернатних закладах та потребують влаштування у родини.

З метою отримання більш детальної інформації з питань усиновлення дітей, влаштування їх під опіку, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, створення родин патронатних вихователів, пропонуємо звертатись до:

 - Служби у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації, за тел. (0462) 67-46-38;

 - Чернігівського обласного центру соціальних служб, за тел. (0462) 67-83-46;

 - служб у справах дітей районних державних адміністрацій, сільських, селищних та міських рад;

 - центрів соціальних служб, центрів надання соціальних послуг, фахівців із соціальної роботи міських, селищних, сільських рад.

 

Назад

                                                                        
 

Гід з державних послуг

 Захист прав  дітей, які вимушено перебувають за кордоном.docx

                                                                                             Відеоролик "Надихнись Україною"